Liggvagnar

Tips och råd om liggvagnar

Liggvagnen är barnets första vagn och den skall vara bekväm och säker, både för barnet och den som manövrerar. För barnet är det viktigt att vagnen har fullt liggläge så att ryggen kan slappna av och att madrassen är av god kvalitet och håller lagom temperatur samtidigt som den är skön. Det kan också vara bra om vagnen är fjädrad så att barnet gungas och vaggas, detta är speciellt viktigt om barnet skall använda vagnen som barnsäng vid t.ex. resa. Ett barn vill se den som drar vagnen varför alla vagnar bör vara vänd mot föraren.

populär liggvagn med liggdel fungerar som duovagn, liggvagnar används under barnets första tid.
Populär barnvagn med liggdel för den nyfödde. Stora vridbara hjul gör detta till en mycket populär vagn i stadsmiljö. Pris 4396:-  Du hittar den här.

Olika modeller

Det finns en mängd olika modeller och märken och det är familjens behov som måste styra valet av vagn. En vagn kan fungera utmärkt i stadsmiljö men inte alls i en lantlig omgivning. I en stadsmiljö tycker många att det är skönt med fyra roterande hjul men i skog och mark och över kullerstenar så är det ofta lättare att hantera en vagn med större, fasta hjul.

Här hittar du fler populära och praktiska barnvagnar.

Tänk på vad vagnen väger.

Oavsett vilken typ av vagn man har så skall man ta med vikten i beräkningen. Barnvagnar väger en hel del och skall den ofta lyftas i och ur en bil så bör den vara så lätt som möjligt. Dessutom bör den vara lätt att vika ihop eller plocka isär. Vid i- och urlastning kan även storleken spela roll, något den också kan göra om man bor i lägenhet som nås med hiss eller har ett trång barnvagnsrum.

Åkpåse och filtar.

I en liggvagn så skall det rymmas en åkpåse och gärna också några extra filtar men det får inte bli för trångt. Då den nyfödde sover stor del av dygnet så vill föräldrarna kunna vara mobila och således är det viktigt att vagnen är lätt att hantera. För bekvämlighet tycker många att det är skönt att ha ett justerbart handtag.

Med det svenska klimatet är det bra om vagnen är lätt att göra och hålla ren; en med avtagbart tyg som kan tvättas i maskin har många fördelar. Se också över vilka kemikalier som vagnen innehåller – det går utmärkt att tillverka barnvagnar utan kemikalier men det finns fortsatt i många exemplar och det kan påverka barnet negativt.

En liggvagn är dyr i relation till hur länge den används varför många väljer en duovagn istället, en vagn med ett chassi och två insatser att byta mellan.

Babyshower.se

Babyshower.se