Barnvagnar

Barnvagnar – En rolig och kostsam investering

En barnvagn är en av de saker som föräldrar investerar stora pengar i, vilket inte är konstigt då man värdesätter sitt barns komfort och säkerhet. Man vill ge sitt barn det bästa efter de förutsättningar som man har. Helst vill man gärna ha en vagn som är lätt att hantera, oavsett den skall lastas i och ur bilen, användas i kommunal trafik eller köras bland stock och sten.

Det finns en stor mängd barnvagnar att välja emellan såsom modeller, design, varierande funktioner och märken av alla de slag som lätt gör att det känns som en djungel då man står inför sitt första köp. Varje förälder ska se till sig själv och sitt barns behov, känna efter vad som är viktigt för ens egna familj och göra research. Ofta byter en barnfamilj barnvagn flera gånger under barnets uppväxt och ännu fler gånger om det finns många barn i familjen.

 

barnvagnar - populär liggvagn och sittvagn
Populär barnvagn som fungerar både som sittvagn och liggvagn. Du hittar den här.

Liggvagnar

Den första vagnen att införskaffa är en liggvagn. Det är först när barnet kan sitta själv som det är dags för en sittvagn. Dock är det klokt att investera i en duo- eller kombivagn, vilken kan förvandlas till en sittvagn när det är dags. Barnet får behålla sin trygga miljö och pengar kan läggas på annat.

populär sittvagn Stockholm stroller
Populär sittvagn Stockholm stroller. Design form och finess till ett överkomligt pris, inte konstigt att den är så populär i våra större städer. Du hittar den här.

Bekvämt och praktiskt

I en liggvagn skall barnet ha det bekvämt. Vagnen skall också vara enkel att hantera. Barnet ska sova tryggt medan föräldrarna ska kunna vara mobila, varför man bör se till att vagnen inte gör barnet för varmt eller för kallt. Det bör finnas justerbara handtag vilket gör det enklare att få plats med barnvagnen i trånga utrymmen och det underlättar dessutom användningen när föräldrarna är olika långa. Bor man i lägenhet kan man behöva anpassa vagnens storlek efter hissen eller utrymmet i barnvagnsrummet. Det är skönt att ha fyra svängbara hjul som tillägg, vilket gör vagnen mer lätthanterlig. Vissa föredrar dock större fasta hjul, framförallt om boendemiljön är av ett lantligt slag. Tänk också på vagnens vikt. Ingen vill släpa och lyfta en tung och otymplig vagn.

Liggvagnen skall vara stor nog att rymma en åkpåse, några tjocka filtar och ett mjukisdjur. I vagnen, precis som i spjälsängen, rekommenderas det ofta också att barnet har en mjuk kudde för att förhindra att bakhuvudet blir platt.

En säkerhetsaspekt med liggvagnen, precis som med alla barnvagnar, är bromsarna. Prova dem och se att ni vet hur de fungerar samt att de verkligen tar.

Duo-, kombi- och multivagnar

En duovagn fungerar både som ligg- och sittvagn och kan användas från barnets första färd tills dess att det är två-tre år. Duovagnarna används under en längre tid än en renodlad ligg- eller sittvagn, varför kvaliteten och slit-tåligheten är viktig. Duovagnarna har två insatser, det vill säga en liggdel och en sittdel som används till samma chassi.

populär kombibarnvagn från bugaboo
Populär kombivagn från bugaboo. Du hittar den och fler populära kombivagnar här.

Den största skillnaden mellan en duovagn och en kombivagn är att duovagnen har två separata delar medan kombivagnen har en lift med hårda kanter vilken sätts ned i en större sittvagn. Detta gör att duovagnen är något rymligare än kombivagnen. Duovagnarna och kombivagnarna är dyrare än de renodlad ligg- och sittvagnarna, men känns ofta som ett bra köp tack vare att de kan användas under en längre tid. Då duo- och kombivagnarna används länge och barnet både vill se sina föräldrar och sin omgivning, rekommenderas sittdelar som går att fälla åt båda hållen, alltså både mot den som kör och bakåt. Multivagnar tillåter att man kan ta med bebisens första bilbarnstol och kan klickas fast i chassit.

Sulkyvagnar

Sulkyvagnen eller resevagnen är en enklare sittvagn. Den ger inte barnet liggmöjligheter varför den endast ska användas till barn som har börjat gå. Sulkyvagnen är liten och hopfälld är den ofta tillräckligt liten för att få plats även i en mindre bil. Den är enkel att manövrera och har ofta en liten korg under sitsen. En sulkyvagn är bra vid en solresa men kan också vara smidig att använda i stadsmiljöer. Dock ska man tänka på att denna typ av vagn inte är lika tålig som de större modellerna, varför man ska fundera över i vilka väder man önskar använda den.

Att köpa en begagnad barnvagn

Det är mycket som måste införskaffas när man får barn. Barnvagnen är en stor investering och utgift varför en begagnad sådan kan vara ett bra alternativ. Det är minst lika mycket att tänka på vid köp av en begagnad vagn som vid en ny.

En begagnad barnvagn har ingen garanti eller ångerrätt. Undersök vagnen noga och se till att allt fungerar, att allt är med, att ingenting är slitet eller förstört samt att inga skruvar saknas. Chassits fjädring måste vara av godtagbart skick och alla säkerhetsspärrar måste fungera. Provkör gärna.

En fördel vid köp av en begagnad barn är att diverse olika tillbehör ofta medföljer och detta är ofta dyrt att köpa in som nytt. Regnskydd, åkpåsar, extra väskor eller parasoller kan vara sådant som kan ingå i köpet.

Att köra flera barn samtidigt

Visst är det väl skönt att köra alla sina barn i en och samma vagn samtidigt. Syskonvagnarna rymmer minst två barn som kan sitta antingen på bredden eller på längden. Sitter de på bredden är sittdelarna bredvid varandra och annars är en av sittdelarna placerad framför och/eller ovanför den andra. Det finns också vagnar som kan husera ett liggande spädbarn och ett sittande barn.

Vad som avgör vilken syskonvagn man väljer är bland annat bredden. En syskonvagn där syskonen sitter bredvid varandra är bredare än en normal vagn och här bör man se till sin vardag med till exempel bil, hiss och dörrar. I vissa storstäder får en barnvagn vara max 75 cm bred för att kunna åka med i kollektivtrafiken, annars kommer man inte igenom spärrar och dörrar. En syskonvagn blir tyngre att köra eftersom man har två eller fler barn i den, varför vagnen i sig bör vara så lätt som möjligt.

Har man ett litet barn och ett lite större barn som inte behöver åka vagn så ofta, finns det ståbrädor att fästa på barnvagnen. Ståbrädorna finns i olika utföranden och i olika prisklasser. Ibland har de också en liten pall för de barn som inte orkar stå så länge. Ett annat alternativ är ”buggypod” vilket är en vagn som fästs vid sidan av den ordinarie vagnen. Det större barnet kan sitta när det behövs och annars viks vagnen upp och är således inte i vägen. Ytterligare ett alternativ är en syskonsits som placeras ovanpå vagnen, men detta kan göra vagnen lite mer instabil.

Tillbehör

Till den nya barnvagnen, oavsett typ av vagn, finns en mängd tillbehör. Medan vissa är helt onödiga och kan ses som roliga detaljer, är andra mer eller mindre oumbärliga. Tänk igenom barnets och föräldrarnas behov. Utvärdera och gå inte på hela försäljningssnacket.

Regnskydd

Ett regnskydd hör till en av måste-sakerna. Ofta ingår det men om det inte gör det är det en av de nödvändiga utgifterna. Så fort det regnar ska regnskyddet på eftersom det både håller barnet torrt och tyget fräscht. Man måste inte köpa ett regnskydd av ett visst märke, utan det finns universalmodeller som passar för alla typer av barnvagnar. Ett insektsnät är bra för att skydda det lilla barnet ifrån bett av olika slag. Även här finns det produkter av universalmodell.

Åkpåse

För den lilla bebisen är det under de kyligare månaderna bra att ha en åkpåse. Detta är också en av måste-produkterna. Det finns olika åkpåsar för de varierade årstiderna och i olika material. Vilket man skall välja beror på var man bor och hur väderförhållandena är just detta år. Även här kan man välja en billigare modell bara man ser till att det är en påse av en god kvalitet som passar vagnen och som håller barnet vid en bra temperatur.

Hjulskydd

Skall man dra sin vagn in och ut ofta, kan det vara skönt att ha hjulskydd. Man slipper då tvätta av hjulen när man skall ta in vagnen och man behöver inte heller dra in grus, snö och slask. Ska man inte dra in vagnen så ofta, är man inte rädd om sitt golv eller bryr sig inte om att det är enkelt att lyfta ur ligg- eller sittdelen är detta kanske inte en av de mest nödvändiga produkterna.

Skötväska

En skötväska är en god investering om än inte jättenödvändig för alla. Vill man, kan väskan matchas med barnvagnen men det finns en hel uppsjö av andra alternativ. Återigen gäller det att se till föräldrarnas och barnets behov. Många föredrar att använda sig av en ryggsäck istället eftersom de tycker att skötväskan är i vägen när den hänger på handtaget.

Solskydd

Om ens vagn inte har en tillräcklig sufflett är ett solskydd eller en parasoll att rekommendera. Små barn skall inte utsättas för direkt solljus.

Mugghållare

En mugghållare räknas till en av de mera onödiga produkterna men för vissa är den oumbärlig. Har man inte fått i sig morgonkaffet innan promenaden, kan det vara trivsamt för alla att termosen får följa med och är nära tillhands.

Övriga tillbehör till den nya vagnen kan vara sittdyna, barnvagnslås, ratt, telefonhållare, leksaker, lampor, reflexer, fläkt och förvaringslåda för handtaget.

Babyshower.se

Babyshower.se